Informació del taller

31 . FORT MARLBOROUGH 

 

Sessions: 1 sessió de 60 min
Lloc: cala Sant Esteve, es Castell
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

6è educació primària
i aules que treballin en un projecte relacionat

Responsable/s

Servei de Patrimoni Històricdel Departament de Cultura, Patrimoni i Educació del Consell Insular de Menorca 
 Departament de Turisme del Consell Insular de Menorca 

 

Descripció
Visita a aquesta contrucció situada a la costa sud de la bocana del port de Maó, a la cala Sant Esteve (es Castell), construïda pels anglesos entre 1710 i 1726 per tal de protegir l'entrada del port de Maó.
La guia explicarà la implicació des del punt de vista turístic que té el patrimoni cultural de l'illa i la diversitat de recursos de Menorca, inclosos la gastronomia, el medi ambient i la indústria, i la forma d'oferir-los als visitants forans.


Objectius
- Apropar els infants de Menorca a la realitat cultural de l'illa.
- Facilitar que els centres educatius coneguin i utilitzin les possibilitats educatives que ofereixen els recursos del seu entorn immediat.
- Promoure entre els infants la importància del nostre patrimoni, tant cultural com mediambiental, a tots els nivells i donar a conèixer com pot repercutir en el futur i el benestar dels illencs sabent que són béns que esdevenen recursos turístics que cal promocionar i passen a formar part de la riquesa de Menorca.


Continguts
Conceptes: Explicació de l'edificació contextualitzada a l'epoca.
Què és el turisme.

Procediments: Exemplificar les bones pràctiques durant la visita als béns patrimonials.
Explicar que no només podem gaudir els menorquins de tota aquesta diversitat de la qual disposam, sinó que l’hem de donar a conèixer a altres pobles de fora de l'illa.

Actituds: Respecte vers els valors culturals i patrimonials de l'illa i la seva conservació.
Coneixement dels nostres propis recursos i posar-los en valor.


Metodologia
Abans: Tractar i estudiar el tema a classe des del vessant teòric i situar-lo en el temps.
Posar-se en contacte amb els responsables del taller per si calgués informació per poder treballar a l'escola.

Durant: Els professors fan l'explicació del recorregut a l'alumnat i vetllen pel bon comportament del grup i pel compliment de les bones pràctiques de conservació del patrimoni arqueològic (les trobareu en l'apartat d'informació general del web salutjove.cime.es).Després: Es recomana que els professors dinamitzin a l'aula una posada en comú i una síntesi dels aprenentatges adquirits.

Recursos

MaterialEquipamentAporta responsableAporta centre
 Autocar per als desplaçaments (*)
Informació sobre la visita a www.menorcamonumental.org 
Guia de bones pràctiques de conservació del patrimoni arqueològic 
Unitat didàctica. 
Informació arqueològica i turística del recinte, si escau 


Observacions

L'accés fins a l'aparcament que hi ha dalt la cala Sant Esteve ha de ser en cotxe o microbús. De l'aparcament fins al fort hi ha una distància de 500 m; en cas de desplaçament amb autobús gran, l'accés des del cementeri des Castell fins al fort ha de ser a peu, aproximadament 1.500 m. La instal·lació està actualment tancada per obres, es preveu que estarà oberta per realitzar el taller entre l'1 de novembre i l'1 de gener. (*) El Departament de Cultura, Patrimoni i Educació, i el Departament de Turisme del Consell Insular de Menorca subvencionen aquest taller entre el 60% i el 100% del cost del desplaçament en autocar (en funció del nombre de sol·licituds que es rebin). En el cas que el mateix matí s’aprofiti el transport per fer, a més a més un altre tallers ofertat dins el programa Salut Jove i Cultura que requereixi desplaçament, la subvenció augmentarà un 10%, si no fos ja del 100%. Per tramitar aquesta subvenció el centre educatiu presenta l’original de la factura pagada o la còpia acarada al Departament de Cultura, Patrimoni i Educació, Pl. de la Biosfera,5, Maó. 971 36 07 93. Veure l'apartat web d'Ajuts de Desplaçament, dins Informació General.


© Salut Jove 2013