Informació del taller

45 . PLANETA MÒBIL. VIU EL MÓN DE L'ASTRONOMIA I LA BIOLOGIA 

 

Sessions: 30 min aprox. per grup
Lloc: espai adient del centre educatiu
Màxim per aula: grup aula

Destinataris

5è educació primària
6è educació primària
1r ESO
2n ESO
3r ESO
4t ESO
1r batxillerat
2n batxillerat

Responsable/s

 El professorat és qui l'aplica, amb el suport i l'assessorament de:  
Obra Social “la Caixa”  

 

Descripció
El Planeta Mòbil és una cúpula inflable amb capacitat per a unes vint persones i amb un equip de projecció interior que incorpora projeccions d’uns 15 minuts amb continguts d’astronomia (5è i 6è d'ed. primària i ESO) i biologia (ESO i batxillerat). Es facilita gratuïtament durant uns dies a les escoles que el sol·licitin i que disposin de l'espai adient i d'una persona encarregada (consultau a la fitxa web els requeriments de l'espai).

Objectius
ASTRONOMIA: Aprendre a diferenciar les estrelles dels planetes; identificar constel·lacions i conèixer les llegendes que amaguen; veure com canvia el cel amb les estacions de l’any.

BIOLOGIA: Descobrir la gran diversitat biològica que hi ha en el món microscòpic, conèixer els regnes dels éssers vius, les seves característiques, les seves interrelacions, la importància que tenen en els ecosistemes, el seu valor per a l’ésser humà i la bellesa intrínseca de cada ésser viu.


Continguts
Conceptes: Món microscòpic: insectes, bacteris, pol·len, protozous, fongs...

Conèixer el cel: el cel que veim mai no és igual, canvia cada nit. Descobrim per què amb aquesta activitat.

Procediments: Projeccions dins la cúpula del Planeta Mòbil, la qual cosa dona sensació d’immersió total.
Actituds: Apreciar el valor de la biodiversitat per prendre consciència de la necessitat de preservar-la.

Metodologia
Abans: Es designa la persona del centre que es responsabilitzarà del planetari.
Obra Social "la Caixa" envia al centre el planetari i una persona que dóna una formació pràctica per muntar-lo i posar-lo en marxa (20 min. aprox).

A través de l'enllaç http://www.educaixa.com/ca/-/planetamovil_astronomia el professorat pot accedir als dossiers educatius d’astronomia i biologia on es proposen diverses activitats per realitzar abans i després de visionar les projeccions.

Durant: En una sensació d’immersió total, l’alumnat visualitza les projeccions.
Després: Veure activitats web.

Recursos

MaterialEquipamentAporta responsableAporta centre
Recursos didàctics web http://www.educaixa.com/ca/-/planetamovil_astronomiaPlaneta Mòbil


Observacions

El Planeta Mòbil es porta de manera gratuïta als centres educatius que el sol·licitin i que disposin necessàriament d’un espai interior cobert (no pot ser exterior) mínim de 7x7 m2 i d'una alçària de 3,5 m, que es pugui tancar amb clau, una connexió de corrent de 220 V i una persona encarregada del funcionament del planetari, a qui s’impartirà una senzilla formació per muntar-lo i posar-lo en marxa. Cal tenir en compte que el planetari no es pot moure de lloc durant els dies que romangui al centre. El Planeta Mòbil es pot tenir al centre un màxim d'una setmana perquè puguin fer l'activitat totes les aules interessades, preferentment durant el darrer trimestre dels curs 2013-2014, entre el 28 d'abril i el 20 de juny de 2014. El Planeta Mòbil forma part de l’oferta d’eduCaixa, la nova proposta que l’Obra Social ”la Caixa” posa a l’abast d’escolars i professors amb un ampli ventall d’activitats, materials i recursos, per treballar tant dins com fora de l’escola. Descobreix un món d’activitats educatives a www.educaixa.com.


© Salut Jove 2013